Hedendaags bolwerk Sint-Jan

1

Hoi, ik ben Niels, blogger van RoPStAr. Ik heb een passie voor reizen, architectuur, stedebouw en fotografie.  Daarnaast heb ik een zwak voor oude gebouwen en geschiedenis maar kan ik het ook waarderen als deze gebouwen een moderne twist hebben gekregen. ’s-Hertogenbosch is een stad waar ik veel inspiratie vandaan haal. Deels omdat ik er woon, deels omdat het gewoon een geweldige stad is die veel te bieden heeft. Noëlle en Nina hebben mij gevraagd om eens per maand een stukje te schrijven over deze mooie stad en jullie meer te vertellen over interessante projecten. Het tweede project waarover ik jullie wat wil vertellen is het Bolwerk Sint-Jan.

Vestingwerken

Bolwerk Sint-Jan-2

Als onderdeel van de vestingwerken is het bolwerk een vreemde eend in de bijt. De vestingwerken zijn oud of gerestaureerd om ze oud te laten lijken. Ze hebben vaak dezelfde materialen gebruikt zoals hetzelfde soort stenen. Sinds kort heeft de stad het Bolwerk Sint-Jan. Dit gebouw is nog niet in gebruik maar toch trekt het al veel bekijks. Je hebt het vast al eens gezien als je vanaf het centrum richting het station loopt. Je ziet het bolwerk dan aan je linkerkant liggen op het moment dat je op de Wilhelminabrug staat. Waarom is dit bouwwerk zo bijzonder? Ten eerste vanwege het materiaalgebruik. Ze hebben er niet voor gekozen om het bolwerk precies te herbouwen. Nee, ze hebben gekozen om er een moderne twist aan te geven. Het bestaat voornamelijk uit robuuste platen staal die hun uitstraling hebben gekregen door corrosie. Daarnaast is er veel gebruik gemaakt van glas. Deze combinatie zorgt ervoor dat het bolwerk een onderdeel wordt van de vestingmuren. Ik vind het knap hoe moderne bouwmaterialen en eeuwenoude vestingmuren samen één geheel kunnen vormen.

Maar is dat alles?

 Bolwerk Sint-Jan-5

Nee, het mooiste gedeelte van dit bolwerk ligt bovenop het dak. Een dakpark. Waar ik eerder al vertelde over de Paleisbrug, heeft de stad er een tweede bijzondere variant van een park bijgekregen. Het dakpark is ontworpen door Martien van Osch en hij heeft goed gekeken naar materiaalgebruik en vooral ook naar de zichtlijnen. Hij heeft veel gewerkt met rechte lijnen die samen een prachtig geheel vormen. Maar hij heeft ook nagedacht over een groot probleem waar niet alleen ’s-Hertogenbosch tegen aanloopt maar ook meerdere steden. Namelijk het gebrek aan zitruimte in de binnenstad. Wel eens in een willekeurige stad gelopen en jezelf afgevraagd waar je kan zitten? Op een echte bank of aan een tafel? Misschien heeft de stad, die je in je gedachten hebt, enkele van deze plekken.

Bolwerk Sint-Jan-4

Maar om nu te zeggen dat de gemiddelde binnenstad echt een plek is om lekker op een bankje te kunnen zitten, is overdreven. ‘s-Hertogenbosch heeft er met het dakpark een gelegenheid bij waar dit wel mogelijk is. Waar het mogelijk is om na een dag shoppen de voeten omhoog te gooien en even lekker bij te komen. Je hebt er daarnaast ook prachtig uitzicht op het groen en het water. In de zomer is het een prachtige plek om even van de zon te genieten of tot rust te komen. Je kan er een boek lezen, je (huis-)werk doen of het kan een afspreekpunt zijn voordat je de stad ingaat.

In het donker

Bolwerk Sint-Jan

Ben je er in het donker ook al eens langsgelopen? Het dakpark is goed verlicht en een mooie plek om in het donker te bezoeken. Je ziet het hele park en het bolwerk dan op een andere manier. Het mooie hiervan is dat je dan ook meteen de rivier en het groen vanuit een ander perspectief gaat bekijken. Je beseft dat het een project is dat de stad weer een stukje mooier heeft gemaakt. Het is ook een plek om te kunnen zitten, bij te komen en vooral om te genieten. En wil je de Paleisbrug ook meteen een bezoek brengen? Volg dan het water en steek de rivier over. Je kan het niet missen. Dan heb je in één klap twee hele bijzondere projecten gezien waarop de stad trots kan zijn. Hoeveel parken ken je, die op deze manieren zijn uitgewerkt? Ik ben nieuwsgierig wat jij nu eigenlijk van het project vindt?


Volg ons! Volg Den Bosch City Blog via Social Media en blijf op de hoogte van de leukste plekken van de stad en meer!

facebook.com/denboschcityblog
twitter.com/Denboschcity

instagram.com/dbcityblog
pinterest.com/tipsdenbosch

 

Categories: Sightseeing

Noëlle
Google+