Spaanse hapjes prikken bij Pintxos Bar Real

0

Voor iedereen die van Spanje en haar lekkere smaakvolle kleine hapjes houdt, hebben we goed nieuws: we hebben er een echte pintxos bar bij. Pintxos Bar Real is nu al een van onze favoriete stekjes.

Pintxos Bar Real is gevestigd op de Vismarkt, naast ijsbar Frezzo. Op het eerste oog zie je alleen een groot terras (waar je overigens heerlijk kunt plaatsnemen onder de warmtelampen) en binnen een kleine bar met een aantal krukken ervoor. Maar laat je niet foppen: aan de achterkant is nog een compleet zitgedeelte waar je kunt plaatsnemen. Pintxos Bar Real is namelijk van dezelfde eigenaar als Bakkerij & Lunchroom Royal (Real, Royal, snappen jullie hem?). Dus als iedereen rond 17:00u de koffie en gebakjes op heeft, wordt er plaatsgemaakt voor de avondgasten die komen voor de pintxos. Voldoende plek dus!

Spaanse kok

Bij binnenkomst in de bar valt de vitrine met daarin de pinxtos, zoals je het ook zo vaak in Spanje ziet, meteen op. Pintxos zijn eigenlijk tapas op een geroosterd sneetje stokbrood met een prikkertje erin. Pintxo betekent in het Baskisch letterlijk ‘prikker’. Bij Pintxos Bar Real worden zo goed als alle pinxtos bedacht door een echte Spaanse chef-kok: Benito. Hij komt oorspronkelijk uit Sevilla, werkte hiervoor in Londen en is nu neergestreken in ons pittoreske Den Bosch. And he loves the city, aldus eigenaar Jules. ‘Met Carnaval zijn we al even opengegaan en hij ging helemaal op in de mensen. Hij heeft ook al een stamkroeg gevonden. Hij voelt zich helemaal thuis.’

De chef-kok van Real: Benito!

Dat is te merken als we bij Pintxos Real aanschuiven. Benito komt – met een grote lach op zijn gezicht – eerst met een bordje met zes prachtig uitziende pinxtos langs. Hij vertelt dat er verschillende combinaties opzitten: van rode puntpaprika en krabsalade tot kip met ham en een eitje en van een tortilla met serranoham tot guacemole met witlof. Natuurlijk, de ingrediënten kennen we allemaal, maar toch smaakt het veel Spaanser dan wanneer we het zelf zouden maken. Ondertussen schenkt de bediening ons wijntje bij. Er zijn zo’n vijf witte en vijf rode wijnen om uit te kiezen. De prijzen van de pinxtos variëren overigens van 2,50 euro tot 4,50 euro. Aan de kleur van de prikker kun je zien wat de pinxto kost.

  

Er is ook tapas

Benito zorgt er ondertussen voor dat we niet met een lege maag naar huis gaan. Hij komt na de pinxtos langs met een aantal tapas, waaronder zeer zachte varkenswang en gesuikerde aubergine met geitenkaas (must try!!). Maar de kers op de taart is toch wel Benito’s variant op de ‘Bossche worstenbroodjes’. Een heerlijk krokant filodeegje met chorizo en honing. Beter dan het origineel durven we als Bosschenaar niet te zeggen maar we raden je sterk aan deze ook eens te proberen. Tot slot worden we nog verwend met een klein Spaans dessertje: Leche fritte, ofwel gebakken melk. Benito komt informeren of we ook nog zin hebben in een stukje kaas (daar hebben ze er ook genoeg van liggen) maar we moeten vriendelijk bedanken willen we niet uit onze spanx ploffen. We bewaren het graag tot de volgende keer. Volgens Jules werkt Benito constant aan nieuwe gerechtjes. Met het voorjaar in aantocht en het knusse terras in ons achterhoofd, weten we één ding zeker: hier komen we terug.


Wat: Pintxos Bar Real

Waar: Vismarkt 5, 5211 DN Den Bosch.

Openingstijden: Woe t/m vrij 11:00 – 23:00 | Zat & Zon 10:00 – 23:00 |

Categories: Eten & drinken

Leave A Reply

Google+